Op dinsdag 10 juli 2018 stond er een presentatie en een wandeling op het programma met Zuid-Afrikanen. Deze mensen zaten aan boord van het riviercruiseschip de “Carmen” van rederij SIJFA uit Malden. Om 10.00 uur werden we verwacht aan de Maaskade in Cuijk. In Mook was men met de haven bezig, zodat het schip moest uitwijken naar Cuijk op de andere oever.
Om in de stijl van het verhaal te blijven werd de presentatie door Teun Tamboer gegeven met als titel “Loop naar de Mookerheide”. Zolang er langzaam werd gesproken konden deze Afrikanen de Nederlandse taal goed volgen. Van huis uit hebben zij over generaties een Nederlandse achtergrond en waren nieuwsgierig naar de geschiedenis van Nederland. Hier paste ons verhaal prima in. Zij spraken thuis geen Engels en geen Nederlands maar Zuid-Afrikaans. Dit was ook voor ons redelijk te volgen.
Na de lezing over de 80-Jarige Oorlog en de aanloop naar de slag op de Mookerheide, maakte het gezelschap zich op voor de wandeling. Hierbij moest men eerst met het pontje naar de Mookse kant.Hier stond een tractor met twee passagierskarren klaar om ons naar Mook te rijden. Bij de kerk aangekomen werd het eerste deel van het verhaal door de gidsen van Huys te Moock verteld.Hierna ging het gezelschap met de tractor en karren naar de voet van de Mookerheide, waar de rest van het verhaal tijdens de wandeling verteld werd.
De wandeling eindigde met een lunchpauze onderaan de heide bij het huis “Die Swaere Noodt”. Hier was door SIJFA een lunch klaargezet, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. De buitenlucht maakt hongerig. Met dank aan de eigenaar van het huis, die overigens in het bestuur van Huys te Moock zit.
De tweede helft van het verhaal werd verteld op de terugweg over de heide. Aan het einde stond de tractor weer klaar om ons naar de boot te brengen. Het was de hele dag droog gebleven en precies op het moment dat de Zuid-Afrikanen weer aan boord stapten brak er een enorme regenbui los.
Het was een zeer bijzondere excursie. De gasten waren laaiend enthousiast en vanaf nu is Teun Tamboer ook in Zuid-Afrika bekend.
Met een welgemeend baie dankie werd afscheid genomen.