Een geslaagde Erfgoed Festivaldag!
Op vrijdag 6 juli heeft de stichting Huys te Moock met veel succes haar tweede erfgoeddag gehouden in restaurant De Plasmolense Hof in Plasmolen. De eerste Erfgoeddag had al plaatsgevonden op 26 mei. Deze Erfgoeddagen van Huys te Moock werden gehouden in het kader van het Erfgoedfestival Gelderland 2018. Met meer dan 60 deelnemers was het weer een 'volle bak' bij de ochtendsessie waarbij Theo van Brunschot (voorzitter Huys te Moock) een boeiende voordracht hield over de lokale geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog en vooral wat de toenmalige grenzen tussen de nieuwe Republiek en Spaans bezet gebied in militair, godsdienstig en economisch opzicht betekenden voor de toenmalige inwoners van de streek ten zuiden van Nijmegen.
Voorafgaande aan de presentatie werden de gasten al in stijl ontvangen door Teun Tamboer, de mascotte van de stichting Huys te Moock, waarna iedereen op het zonnige terras van de Plasmolense Hof verwelkomd werd met koffie en kruidkoek. Na de presentatie en de lunch werd iedereen verwacht op het Raadhuisplein in Mook voor een historische wandeling over de Mookerheide.
Tijdens de presentatie kregen de bezoekers een primeur met de eerste vertolking van de recent opgedoken 'legende van het Moockse Raampje' over de gastvrijheid van het katholieke Mook voor calvinistische bannelingen uit Nijmegen ten tijde van de geloofsvervolgingen door Alva, voorafgaand aan de Tachtigjarige Oorlog. Met deze 'legende van het Moockse Raampje' heeft Mook hiermee een derde legende (naast de 'legende van Kiste Trui' en de 'legende van de dwaallichtjes') die speelt rond de Tachtigjarige Oorlog en de Slag op de Mookerheide).
Tijdens deze prachtige wandeling werd door de gidsen van Huys te Moock in detail het relaas verteld van de beroemde Slag die hier in 1574 werd uitgevochten tussen het huurlingenleger van Lodewijk en Hendrik van Nassau, twee broer van Willem van Oranje, en een goed getraind en gedisciplineerd Spaans leger onder aanvoering van don Sacho d'Avila. Het verhaal werd verteld van het moment van de dramatische (voor de inwoners van deze streek) aankomst van de legers de dag vóór de Slag op de Mookerheide (met onverwachtte belevenissen in de nacht), met vervolgens een beeldend verslag, op diverse plaatsen op de prachtige heide, van de strijd tussen de twee legers en alle details over de afloop en het lot van de aanvoerders van het opstandelingenleger van de Nassaus. Natuurlijk was er ook nog een moment voor de Mookse legendes 'Kiste Trui' en de 'Dwaallichtjes'.
De geslaagde Erfgoeddag van de stichting Huys te Moock werd afgesloten met een drankje op het terras, wat een welkome afsluiting was van een mooie, warme maar vooral informatieve dag.