De inwoners van deze regio worden niet alleen verbonden door de prachtige natuur van de onnederlandse hellingen en bossen van de Stuwwal of door het verbindende water van Maas en Mookerplas, maar ook door onze gedeelde geschiedenis. De heftige, lokale oorlogshandelingen uit de Tachtigjarige Oorlog (1568 tot 1648), met de bloedige Slag op de Mookerheide uit 1574 als meest bekend hoogtepunt, is een belangrijk onderdeel van ons regionaal cultuur-historisch erfgoed.
De Stichting Huys te Moock probeert de geschiedkundige verhalen en legendes uit deze ingrijpende periode terug te brengen in ons collectief geheugen, door middel van:
1. Een InformatiePunt (Info-Punt) waar de bewoners van deze regio kennis kunnen maken met de geschiedenis van hun eigen regio en misschien wel van hun eigen voorvaderen.
2. Diverse historische routes beschreven in vier routeboekjes:
- Een historische wandeling "Loop naar de Mookerhei" om dit prachtige stukje natuur ook eens te beleven als 'historische grond' met de alle verhalen en legendes over de Slag op de Mookerheide;
- Een historische wandeling "Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog" die voert langs de mooie stuwwal hellingen met de héle geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog in Mook en omstreken;
- Een historische fietstocht "Fiets door de Tachtigjarige Oorlog" met alle verborgen plekjes en spannende verhalen over de Tachtigjarige Oorlog in het mooie Maasdal.
- een historische fietsroute ‘In het Spoor van de Spanjaarden’ laat u, aan de Brabantse kant van de Maas, de route en de verhalen van het oprukkende Spaanse leger opnieuw beleven’.
3. Een presentatie met alle verhalen over:
- de politieke situatie destijds in de Nederlanden;
- de aanleiding tot de Nederlandse Opstand;
- de tactische terreinkeuze van de Spaanse legerleiding;
- en het exacte verloop van de "Slag op de Mookerheide".