De Slag op de Mookerheide en de Tachtigjarige Oorlog
Neem een duik in de lokale geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Met plaatselijke verhalen en legenden en beleef de Slag op de Mookerheide, zo’n 440 jaar geleden, weer een beetje van dichtbij.
De Stichting Huys te Moock neemt u mee terug in de tijd, naar de periode rond het jaar 1600. Onder aanvoering van Willem van Oranje en zijn zoons Maurits en Frederik Hendrik, kwamen de toenmalige Nederlandse Gewesten in opstand tegen het Spaanse gezag. De strijd duurde uiteindelijk tachtig jaar, van 1568 tot de Vrede van Munster in 1648. Bij deze vrede erkenden de grote Europese mogendheden van die tijd de soevereiniteit van de nieuwe Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van onze huidige Nederlandse staat. Ons land was geboren.
Deze strijd voor de vrijheid is ook aan onze contreien niet ongemerkt voorbij gegaan, met als belangrijkste gebeurtenis op 14 april 1574: de Slag op de Mookerheide. Wij nemen u graag mee terug naar die voor Mook en Middelaar zo roerige periode. Hoe zag onze streek er toen uit? Wat gebeurde er hier allemaal in deze “vreemde oorlog “? Hoe verliep de Slag op de Mookerheide precies en waarom raakte het Spaanse leger juist hier, bij ons op de Mookerheide, slaags met een huurlingenleger van twee broers van Willem van Oranje. Te weten Lodewijk en Hendrik van Nassau.
Teun Tamboer
In het logo van Huys te Moock vindt u een trommelslager ofwel een tamboer. Deze tamboer vervulde in de Tachtigjarige oorlog een belangrijke rol in het leger. Voor de trom was er een taak weggelegd op het strijdveld. “De tamboer”, zo schreef J. Steeman in 1668 “ is een persoon die door ’t gerucht van sijn trommel den soldaat tot sijn plicht vermaant, of hem eenige nieuwe orde bekent maakt”. De tamboer ging voor het aanvallende leger uit. Hij moest de eigen troepen inspireren en die van de vijand imponeren. Zolang de trom geslagen werd, werd er gevochten. Op het moment dat het stil werd, was het leger verslagen of de nacht viel in. Naast de trommel had de trompet dezelfde rol. De trommelslager met zijn trom werd naast het geven van signalen gedurende de gevechten ook gebruikt om marsen ordelijk te laten verlopen en te verlichten. Iets wat we nog steeds terugzien gedurende de vierdaagse.
Wij hebben de trommelslager Teun Tamboer genoemd. U vindt hem regelmatig terug in onze presentaties en met name bij de basisscholen geeft hij acte de présence.