Het gratis lespakket geeft u de mogelijkheid aandacht te geven aan de geschiedenis van de Slag op de Mookerheide (14 april 1574). Deze Slag was een belangrijk militair moment uit De Nederlandse Opstand, beter bekend onder de naam De Tachtigjarige Oorlog (1568 tot 1648), waar het opstandelingenleger van Willem van Oranje in gevecht kwam met het leger van Spanje, het toenmalige wettelijk gezag in de Nederlandse Gewesten, op de Mookerheide bij Mook in Noord Limburg. De Nederlandse Opstand eindigde met de Vrede van Münster: het begin van de Republiek van de Verenigde Nederlanden, de voorloper van Nederland als zelfstandige staat.
Dit lespakket ”De Slag op de Mookerheide” is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool en betreft twee lesuren klassikaal en een historische wandeling over de Mookerheide (optioneel), waarbij een gids van de Stichting Huys te Moock uitleg geeft over het verloop van de Slag op de Mookerheide met de geschiedkundige verhalen en de plaatselijke legenden uit die tijd. De lesuren zijn door de school zelf in te vullen aan de hand van het materiaal van dit lespakket. Ook zijn met de stichting Huys te Moock afspraken te maken over het verzorgen van de klassikale lessen 'in stijl' en/of de historische wandeling.
Het lespakket gaat naast het verloop van de Slag op de Mookerheide meer specifiek in op de aanleiding en achtergronden daarvan:
1) gaat in op de situatie in de Nederlandse Gewesten vóór aanvang van de Nederlandse Opstand,
2) behandelt kort de aanleiding en de achtergronden waarom de Nederlandse edelen, onder aanvoering van Willem van Oranje, in opstand kwamen tegen het Spaanse bewind,
3) verklaart de redenen waarom het huurlingenleger van de graven van Nassau optrokken in de het gebied van de Nederlandse Gewesten en waarom precies een treffen hier plaats vond op de Mookerheide en
4) vertelt over het verloop van de slag en besteedt aandacht aan op welke wijze het moreel van de troepen, list, terreinverkenning en tactische keuzen mede beslissend waren voor de afloop.
Zie voor meer informatie onderstaande onderdelen:
3. Lesinhoud