Huys te Moock onderhoudt de geschiedenis
Ja, ook geschiedenis vraagt om onderhoud.
Het doet mij veel deugd dat Mook en Middelaar actief werkt aan de verzorging van haar cultureel-historische erfgoed. De Geschiedenis blijft levend en vitaal. Het onderhoud van de geschiedenis laat zich gemakkelijk vergelijken met het onderhoud aan een huis. Het is noodzakelijk om goed te kunnen leven én wonen in onze tijd, het geeft een basis voor onze toekomst. Door de grote inzet van de Stichting Huys te Moock worden verhalen, historie en erfgoed niet enkel doorverteld en bewaard voor toekomstige generaties, maar ook doorleeft. Vergetelheid, onverschilligheid en onwetendheid liggen in deze tijden immers op de loer.
De stichting Huys te Moock weet zowel de geschiedenis van de regio als het cultureel- historisch erfgoed breed onder de aandacht te brengen. Dat gegeven heeft niet alleen mijn welgemeende sympathie, maar strekt ook tot voorbeeld voor veel anderen in Limburg en daarbuiten. Huys te Moock vormt een gastvrij onderkomen voor iedereen die meer wil weten van de roemruchte geschiedenis ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog in het algemeen en de Slag op de Mookerheide in het bijzonder.
Deze historie van Mook en Middelaar en de Tachtigjarige Oorlog wordt door de Stichting Huys te Moock voor een breed publiek opengelegd. De Mookerheide is in het historisch bewustzijn onlosmakelijk verbonden met de noodlottig verlopen strijd die er op 14 april 1574 plaats had: de Slag op de Mookerheide. Die veldslag is nog steeds leerstof op school. Mook en Middelaar behoren daarmee tot het collectieve geheugen van Nederland.
Feit en fictie zijn in deze geschiedenis lang niet altijd eenvoudig van elkaar te scheiden. Volksverhalen en sagen zijn van generatie op generatie doorverteld. Het gebied en haar geschiedenis prikkelen van oudsher de fantasie. Neem het verhaal van Jan Klaassen. Wie kent hem niet? Deze ‘trompetter’ die volgens het liedje van Rob de Nijs naar de Mookerheide ging om nooit meer teruggezien te worden. Of wat te denken van de persoon die is uitgegroeid tot de mascotte van Mook en Middelaar: Kiste Trui? De verbeelding spreekt op het snijvlak van geschiedschrijving en literatuur. Huys te Moock zal ook deze verbeelding een onderdak bieden.
Belangrijk is het dat de Stichting Huys te Moock geen moderne middelen schuwt om het historische verhaal te vertellen. Buiten het ontwikkelen van een historische wandeling in en rondom het gebied van het slagveld zal er ook gewerkt gaan worden met digitale hulpmiddelen om de historie levendig toe te lichten. Jonge mensen worden deelgenoot van hun eigen geschiedenis. Immers, je weet pas echt wie je bent, als je je geschiedenis kent.
Veel succes tijdens de ontdekkingsreis op deze website!
Theo Bovens
Voormalig Gouverneur van Limburg