Op 14 april 2016 heeft de officiële opening plaatsgevonden van het Educatief Bezoekerscentrum Huys te Moock (inmiddels vervangen door het Info-Punt Huys te Moock). 14 april is een bijzondere dag voor de stichting Huys te Moock: precies 442 jaar geleden, op 14 april 1574, troffen hier op de Mookerheide het koninklijke leger van Spanje en een huurlingenleger van Willem van Oranje elkaar. De stichting Huys te Moock streeft ernaar de lokale geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog, en dan met name de Slag op de Mookerheide, weer wat meer onder de aandacht brengen. Vandaag, 14 april, is dus een beetje onze verjaardag.
Het is dan ook fantastisch dat we, als stichting, op 'onze verjaardag' dit Bezoekerscentrum kunnen realiseren. We hebben de afgelopen twee jaar al aan veel bezoekers in deze regio onze lokale verhalen en plaatselijke legendes kunnen vertellen: tijdens onze historische wandeling over de Mookerheide of via onze smartphone app. Of in presentatie-avonden avonden en tijdens gezellige diner-arrangementen . Maar vanaf nu kunnen we bezoekers ook ergens ontvangen en uitleg geven hoe het hier in deze regio aan toe gegaan is in die roerige tijden rond het jaar 1600.
In het bezoekerscentrum kan de bezoeker een aantal videopresentaties selecteren waar de achtergronden en lokale gebeurtenissen van de opstand worden belicht. Ook worden een aantal voorwerpen uit die tijd gepresenteerd uit de periode van de Slag op de Mookerheide. En natuurlijk zijn ook de historische routeboekjes en en allerlei andere informatie uit die tijd verkrijgbaar. Een van de doelstellingen van de stichting is het doorgeven van de historische verhalen en legendes aan volgende generaties. En om die reden hebben is een lespakket ontwikkeld voor groep 7/8 van de basisschool. Hiermee kan (regionale) schooljeugd, in een geschiedenisles in de klas, kennis nemen van de plaatselijke geschiedenis en met een gids de Mookerheide op gaan op kennis te maken met historische grond. Voor de jongere jeugd, van 5 tot 11 jaar, is een speurtocht naar de schatkist van Kiste Trui uitgezet met een beloning voor degene die de schat vindt.
Na een openingswoordje van de voorzitter van de stichting Theo van Brunschot die de ongeveer 85 aanwezigen welkom heet, spreekt Hanneline Oosting, onderdirecteur RBT KAN haar waardering uit voor de combinatie van toerisme en lokale cultuur in de vorm van het nieuw ingerichte VVV-kantoor en het Educatief Bezoekerscentrum Huys te Moock wat hier een mooie plek in heeft gekregen. Daarna speecht burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar met als thema: het belang van de geschiedenis voor de ontwikkeling van Nederland en de verschillend beschouwingswijzen op deze geschiedenis.
Daarna opent burgemeester Gradisen, geholpen door drie piekeniers uit de Tachtigjarige Oorlog (leerlingen van het Elzendaalcollege Gennep), het bezoekerscentrum. Hij doet dit door het onthullen van het informatiebord over de Slag op de Mookerheide, aan de buitenzijde van het VVV-kantoor.
Daarna is het tijd voor een klein feestje opgeluisterd door gebakjes met de beeltenis van de tamboer van de stichting Huys te Moock. Vervolgens nemen de aanwezigen de gelegenheid te baat het Educatief Bezoekerscentrum te bezoeken en alles te weten te komen over de lokale geschiedenis en de legendes van Slag op de Mookerheide en de Tachtigjarige Oorlog.